150 Years Netherlands

Herwaarmerken op basis van bevoegdheid G0304

Herwaarmerken op basis van bevoegdheid G0304

Naast de 3.1 en 3.2 materiaalcertificaten volgens EN 10204:2004 is het certificaat Herwaarmerken  afgegeven door LR Inspection Services, een verhoogde borging van de materiaalidentificatie die door uw organisatie wordt uitgevoerd.

Met het herwaarmerken (ook wel overstempelen genoemd) van afgezaagde of mechanisch bewerkte produkten wordt de naspeurbaarheid (traceability) van deze delen naar het originele materiaalcertificaat geborgd. Bijvoorbeeld wordt door de Europese Richtlijn 2014/68/EU voor drukapparatuur vereist, dat materialen vanaf ontvangst via produktie tot en met eindcontrole met passende middelen kunnen worden geïdentificeerd. Dit geldt niet alleen voor de fabrikant van de drukapparatuur maar ook de volledige supply chain van materiaalfabrikant tot eindgebruiker.

Het verkrijgen van een certificaat Herwaarmerken gebaseerd op het blad G0304 van de Rtod door bijvoorbeeld handelaren, fabrikanten, plaatsnijbedrijven, machinale bewerkers, apparatenbouw en/of leidingbouw levert de organisatie een aantal voordelen op, waaronder:float - Hermerkbevoegdheid G0304

  • Besparing van inspectiekosten door onafhankelijke partijen (Nobo, Third Party);
  • Versnellen van de doorlooptijd door vermindering van wachttijden als gevolge van toezicht door onafhankelijke partijen;
  • Verhoging van betrouwbaarheid binnen de supply chain door traceerbaarheid van de geleverde materialen.

Gecertificeerde basismaterialen (o.a. plaat, pijp, smeedstukken, gietstukken) gaan altijd vergezeld van een 3.1 of een 3.2 certificaat. Met deze certificaten wordt specifieke informatie over de productie van het materiaal geleverd. Op het materiaal staan o.a. een chargenummer, materiaalkwaliteit en kenmerk van de producent, waardoor het herleidbaar is naar het 3.1 / 3.2 materiaal certificaat van de materiaalfabrikant. 

Door bewerkingen kunnen vanuit het oorspronkelijke product meerdere afzonderlijke produkten ontstaan (bijvoorbeeld door zagen, snijden van plaatwerk, mechanische bewerkingen etc.), maar deze zijn dan niet voorzien van het oorspronkelijke heat/chargenummer en originele kenmerk van de materiaalproducent of fabrikant.

Voor de naspeurbaarheid van deze losse of bewerkte delen dienen de afzonderlijke produkten ook van deze informatie te worden voorzien. Dit kan worden uitgevoerd door een onafhankelijke partij (Nobo / Third Party) maar kan ook in eigen beheer worden uitgevoerd. U kunt dan een Hermerkbevoegdheid aanvragen bij Lloyd’s Register Inspection Services, zodat uw organisatie bevoegd is om zelfstandig de vereiste markeringen van het basis materiaal op de individuele produkten over te stempelen.

Uitzonderingen:

Er zijn enkele uitzonderingen waarvoor de Hermerkbevoegdheid niet altijd van toepassing kan zijn o.a.:

  • Specifieke (offshore) klanteneisen;
  • projecten die onder classificatie bureaus vallen.

In die gevallen zal door de organisatie in samenspraak met diens klant / classificatie bureau moeten worden overlegd of gebruik kan worden gemaakt van de door LR Inspection Services afgegeven Hermerkbevoegdheid. 
Voor het afgeven van de Hermerkbevoegdheid wordt een onderscheid gemaakt in één hoofdvestiging en indien van toepassing meerdere sub-vestigingen / projecten indien er een gecertificeerd ISO 9001:2015 kwaliteitsmanagement systeem aanwezig is.

Proces voor de initiële beoordeling Hermerkbevoegdheid:

Voor noodzakelijke organisatorische voorwaarden, documenten, procedures etc. kan bij de aanvraag op verzoek een informatie blad worden toegezonden.

Voor het beoordelen van het totale proces voor het afgeven van de Hermerkbevoegdheid wordt een éénmalig bezoek uitgevoerd. De Hermerkbevoegdheid wordt afgegeven voor een periode van 3 jaar. 

Bij het aanvragen van de Hermerkbevoegdheid zal door onze afdeling Sales een complete offerte worden toegestuurd. 

Kosten voor een initiële certificering zijn afhankelijk van het aantal locaties waarvoor de aanvraag wordt ingediend en worden op aanvraag opgegeven.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Rob Bambach (Lead Specialist Metallurgy/Lead Auditor) via email rob.bambach@lr.org of telefonisch +31 (0)6 53 44 04 44.